baydarlı kasabası

Kasabamız Orta Karadeniz'de TOKAT ili sınırları içerisinde REŞADİYE'ye bağlı ORDU ili sınırı ile bağlantılı bir yerleşim alanıdır.
İlçeye olan uzaklığı 29 Km olup,1350 rakımındadır.
Kasabamız sınırları Güneyden Kuzeye doğru 12 Km,Doğudan Batıya doğru 6 Km uzunluğunda olup,oldukça geniş bir coğrafi yapıya sahiptir.yerleşim alanı hafif meyilli Güneyi ahlatlı ovası Batısı akar sularla çevrili,Kuzeyi orman örtüsü ile kaplı şirin bir ANADOLU kenti görünümündedir.
Bölgemiz tarih çağları HİTİT'lerin PERS'lerin İSKENDER, ROMA ve BİZANS imparatorluklarının hakimiyetinde kalmış. 1015'ten itibaren ANADOLU'ya başlayan TÜRK akınlarından sonra, 1071 MALAZGİRT Zaferi İle TÜRK toprağı olmuştur. BAYDARLI'nın da içinde bulunduğu bölge,Fetihten sonra ANADOLU SELÇUKLU DEVLETİNE bağlı DANİŞMENTOĞLU beyliği sınırları içine alınmıştır.

1980 yılında Belediyesi Kurulmuştur.
Kasabamızın İMAR planı 1986 yılında onaylanmış olup,İMAR sahası yaklaşık 4 Km' dir. Kasabamız içinde bulunan mevcut cadde ve sokakları ile alt yapısının %95 tamamlanmıştır.
Deniz seviyesinden 1350 metre yükseklikte bulunan Baydarlı, hem kuruluş yeri itibariyle, hem doğasıyla, hem de suyu ve havasıyla Reşadiye'nin en güzel köşelerinden birisidir.Baydarlı'ya ilk olarak ve kimlerin geldiği, buraya o zamanlarda ne isim verildiği belli değildir. Baydarlı'nın şu andaki halkını oluşturan kabilelerin, yaklaşık 1750-1780 yılları civarında buraya yerleştiği anlaşılmaktadır.
Ancak köyde bulunan Medrese Camii'nin kitabesinden de anlaşıldığı üzere, burada daha önce de bir yerleşim yeri vardır. Çünkü, buradan yetişip, İstanbul'a götürülen bir Kızlarağası tarafından yaptırılan Camideki kitabede, caminin yapılış tarihi olarak Rumi 1110 (Miladi 1694) yazılmaktadır.
O tarihlerde burada yaşayanların soyundan Baydarlı'da şu anda yaşayan olup olmadığı bilinmemektedir. Çünkü, bugünkü Baydarlı'nın temeli, Kızılcaören Köyünden Prof.Dr. Ali Rıza Atasoy'un kitabından edinilen bilgilere göre 1750-1780 tarihleri arasında Baydarlı'ya gelip yerleşmiş değişik kabilelerin bir araya gelmesinden teşekkül etmiştir

Hiç yorum yok: