sogukpınar kasabası

Ilçenin güneybatisinda bulunan ve merkeze uzakligi 3 ila 4 km olan sogukpinar’in tarihi 300-400 sene öncesine dayanir. Köyde eski çaglarda Ermeni ve Rumlarin yasadigi Kilise Beleni, Gavur Kalesi isimlerinden ve bazi bölgelerde çikan küp, çanak vb. kalintilardan anlasilmaktadir.XII. (12.) yüzyilda Danisment Ogullari (Selçuklular) döneminde Seyh Yakub’a koyun arazisi vakif olarak verilmis simdiki Cevizlik Mahallesi ve civarinin bögürtlen dikeni ve bataklik oldu söylenmektedir. Köyün kurucu aileleri; Imamlar, Yaguplar, Eldivenliler, Mehtergil, Demirciler, Dervisgiller, Civanlar, Asurgil, Uzan Aliogullari, Melhemliler, ahmutgillerdir.(Bu ailelerin yeni soy isimleri ve köye yeni katilan ailelerin listesi yazimizin en sonunda bulunmaktadir.)
Resadiye’nin ilk kaza oldugu 1906-1958 arasi Resadiye Belediyesine bagli bir mahalle iken 1958’den sonra köy, 1999’dan sonra belde statüsüne kavusmustur.
Sogukpinar, Kelkit Vadisinin güneyinde kuz denilen ormanlik bir tepenin eteginde engebeli bir arazi üzerine kurulmustur. Arazinin engebeli olmasinin nedeni zaman içerisinde meydana gelen toprak kaymalaridir. Sogukpinar’in arazisini sulayan Resit Deresi ile dere yatagi civarinda ve belde içinde bulunan pinarlari vardir. Içimi güzel oldugundan köy adini bu pinarlardan almistir. Tarim ve hayvanciligin yaninda aricilik da yapilmaktadir. Dogal yapisi bakimindan oldukça güzel olan Sogukpinar’in güneyinden geçen yol üzerinde mese ve daha yukarilara çiktikça çam ve gürgen agaçlariyla örtülü ormanlik alanlar vardir. Çatalkaya adiyla bilinen bir de selalesi vardir. Selale bahar aylarinda cosarken yaz mevsimine dogru suyu azalir.
Telik ebe, Sati ebe, Emine, Dudu kadin, Zahime ebe, Alime, Asik Cemal, Balcioglu sadullah, Mustafa sehzade, Melhemogullari dönemlerinde kavun, karpuz, salatalik, domates ve fasulye yetistirirlerdi. O çok tatli kavun ve karpuzlari kazadaki insanlar tarafindan aranilir olmustur. Köyün sulama kanali ve havuzu yapilmis fakat sebzecilik eski önemini kaybetmistir.
Belde de okuma yazma orani oldukça yüksektir. Nüfusun çogunlugu Istanbul’da ikamet etmekte ancak her sene emekli olup Sogukpinar’a tasinanlarin sayisi artmaktadir.

Hiç yorum yok: